Јавне библиотеке и њихова делатност у време пандемијске кризе

Аутори

  • Ана Јанковић Народна библиотека Бор

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2020.62.2.5

Кључне речи:

јавна библиотека, пандемија, библиотечки ресурси, корисничке навике, онлајн услуге

Сажетак

У овом раду биће речи о јавним библиотекама и њиховом деловању у измењеним условима због проглашења опасности од заразне болести ковид-19, а пре свега о активностима Народне библиотеке Бор током ванредног стања и након њега. Јавне библиотеке су морале да пронађу начин да наставе свој рад и превладају првобитне страхове у вези са опречним информацијама и да се често саме суоче са тешким избором око тога које услуге и како понудити корисницима, у распону од минималних ограничења до потпуног затварања. Са друге стране, већи број корисника је, да би задовољио своје потребе и интересовања, морао да се окрене онлајн изворима и услугама, тако да се у раду истражује и ефекат нових услова рада Библиотеке на коришћење дигитализоване грађе и виртуелних библиотечких услуга и система. Библиотеке ће морати добро да размотре своје могућности и ресурсе и да свој рад и програме прилагоде ономе што је људима најпотребније. Како се ток пандемије непрекидно мења, библиотеке треба да се усредсреде на појачавање своје виртуелне понуде и да пронађу начин да то буде уз минимални трошак који ће моћи да поднесу, пошто су се готово све јавне библиотеке у Србији већ суочиле са смањењем годишњег буџета.

Референце

Deutscher Bibliotheksverband (dbv), „Coronavirus: Bibliotheken bieten weiterhin Zugang zu Information und Medien”, https://wwwbibliotheksverband.de/dbv/presse details/archive/2020/march/article/coronavirus-bibliotheken-bieten-weiterhin-zugang-zu-information-und-medien.html (preuzeto 31. 8. 2020).

Kami, Alber. Romani. Beograd: Paideia, 2007.

NAPLE Sister Libraries, „Libraries in Times of Coronavirus: the Case of Public Library of Pittem (Belgium), https://www.naplesisterlibraries.org/libraries-in-times-of-coronavirus-the-case-of-public-library-of-pittem-belgium/ (preuzeto 5. 9. 2020).

Narodna biblioteka Bor, „Ne učestvovati. Ne prilagođavati se.”, https://www.biblioteka-bor.org.rs/2020/03/ne-ucestvovati-ne-prilagodjavati-se/ (preuzeto 6. 9. 2020) (na ćirilici)

Narodna biblioteka Bor, „Prljave knjige”, https://www.biblioteka-bor.org.rs/2020/04/povodom- svetskog-dana-knjige/ (preuzeto 6. 9. 2020) (na ćirilici)

WHAT COULD/SHOULD CURATING DO?—WCSCD, http://wcscd.com/index.php/about-wcscd/ (preuzeto 1. 9. 2020).

WHAT COULD/SHOULD CURATING DO?—WCSCD, „The Public Library Bor”, http://wscsd.com/index.php/cells/ (preuzeto 1. 9. 2020).

WHAT COULD/SHOULD CURATING DO?—WCSCD, ZiJin Bor Mining Case Study, http://wscsd.com/index.php/projects/zijin-bor-mining-case-study/ (preuzeto 1. 9. 2020).

WHAT COULD/SHOULD CURATING DO?—WCSCD, Infrastructuring the Region: The City of Bor, http://wscsd.com/index.php/projects/infrastructuring-the-region-the-city-of-bor/ (preuzeto 1. 9. 2020).

WHAT COULD/SHOULD CURATING DO?—WCSCD, „On Bor’s Industrial Heritage”, http://wscsd.com/index.php/wcscd-curatorial-inquiries/as-you-go-journal/on-bors-industrial-heritage/ (preuzeto 1. 9. 2020).

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-10