Oдлучивање се (не) сме препустити библиотекарима: oткуп књига за јавне библиотеке у последње три године

Аутори

  • Ана Јанковић Народна библиотека Бор

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2019.61.2.1

Кључне речи:

откуп књига, набавка, Министарство културе и информисања, јавна библиотека, пропозиције конкурса за откуп публикација за јавне библиотеке, обавезни наслови, комисија за откуп

Сажетак

Овај текст би требало да укаже на значај откупа књига за јавне библиотеке у Србији, који сваке године спроводи Министарство културе и информисања Републике Србије. Такође, требало би да укаже на лоше стране измењене праксе у последње три године, која је наметнута променом пропозиција Конкурса за откуп публикација за библиотеке 2017. године и која уводи тзв. „звездицу”, то јест могућност да Комисија за област књижевности (стваралаштво, преводилаштво) за Конкурс за откуп публикација за библиотеке процени и одреди који ће наслови бити обавезно откупљени за све јавне библиотеке, без обзира на потребе и стање фондова у тим библиотекама, чиме се библиотекарима, који се у својим библиотекама баве пословима набавке, умањује могућност слободног избора публикација за 30% (2017) и 40% (2018. и 2019), у оквиру укупно одобрених средстава за откуп, што се, с друге стране, различито одражава на одобрене лимите по категоријама библиотека. Примери којима се илуструју чињенице у вези с откупом односе се на праксу Народне библиотеке Бор, што ће у тексту бити јасно назначено, да би се избегле грешке које би могле настати због непознавања фондова и праксе у другим библиотекама које не припадају истој категорији.

Референце

IFLA/UNESCO Smernice za razvoj javnih biblioteka. Beograd: Narodna biblioteka Srbije, Biblioteka grada Beograda, 2005. (na ćirilici)

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. „Konkurs za otkup publikacija za biblioteke za 2017. godinuˮ. http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/konkurs-za-otkup-publikacija-za-biblioteke-za-2017--godinu (preuzeto 5. 9. 2019). (na ćirilici)

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. „Rešenje o dodeli sredstava izdavačima, distributerima i autorima koji samostalno izdaju svoje knjige po Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2019. godinuˮ. http://www.kultura.gov.rs/cyr/konkursi/rezultati-konkursa-za-otkup-publikacija-za-biblioteke-za-2019--godinu (preuzeto 19. 9. 2019). (na ćirilici)

„Nabavna politika biblioteka i sprovođenje otkupa publikacija za biblioteke Ministarstva kulture i javnog informisanja Republike Srbije (Gradska biblioteka Pančevo, 7. septembar 2015)ˮ. Čitalište god. 14, 27 (2015): 41–59. https://citaliste.rs/casopis/br27/nabavna_politika.pdf (preuzeto 8. 9. 2019). (na ćirilici)

„Pravilnik o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnostiˮ. Službeni glasnik RS br. 39 (2013). http://www.kultura.gov.rs/cyr/dokumenti/propisi-iz-oblasti-kulture/pravilnik-o-nacionalnim-standardima-za-obavljanje-bibliotecko-informacione-delatnosti- (preuzeto 5. 9. 2019). (na ćirilici)

Racković, Jasmina. „Između izdvajanja i odstranjivanjaˮ. Glasnik NBS 1 (2003): 137–144. (na ćirilici)

Ugričić, Sreten. „Predlog unapređenog modela otkupa knjigaˮ. Glasnik NBS 1 (2003): 445–448. (na ćirilici)

„Uredba o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samoupraveˮ. Službeni glasnik RS br. 105 (2016). http://www.kultura.gov.rs/cyr/dokumenti/propisi-iz-oblasti-kulture/uredba--o-kriterijumima-merilima-i-nacinu-izbora-projekata-u-kulturi-koji-se-finansiraju-i-sufinansiraju-iz-budzeta-republike-srbije-autonomne-pokrajine-odnosno-jedinica-lokalne-samouprave- (preuzeto 5. 9. 2019). (na ćirilici)

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-12