Примена закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја у библиотекама

Аутори

  • Татјана Брзуловић Станисављевић Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Београд
  • Драгана Милуновић Народна библиотека Србије, Београд

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2024.66.1.4

Кључне речи:

Информација од јавног значаја, Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, Повереник, злоупотреба права, библиотеке

Сажетак

У раду ћемо представити  Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Ово право као законско или уставно  познаје преко сто држава и уграђено је у многе међународне документе. Закон  о слободном приступу информацијама од јавног значаја (ЗСПИЈЗ)[1]  донет је новембра  2004. године и сматра се једним од најбољих закона. Овим законом уређују се права на приступ информацијама од јавног значаја којима располажу органи јавне власти како би се остварили и заштитили интерес јавности да зна, слободан демократски поредак и отворено друштво. Ради остваривања права на приступ информацијама од јавног значаја којима располажу органи јавне власти, овим законом установљава се Повереник за информације од јавног значаја[2] као самосталан државни орган, независан у вршењу своје надлежности. Право на слободан приступ информацијама као посебно право, настало је као резултат развоја савремене правне државе и партиципативне демократије, у којој грађанин постаје активни учесник у друштвеним процесима.

Примарни циљ рада је да ову тему приближи библиотечкој заједници, те да објасни примену Закона и укаже, kroz primere, на могуће злоупотребе, које су у пракси све чешће.

 

[1] У даљем тексту  биће у употреби  скраћеница ЗСПИЈЗ или само Закон.

[2] У даљем тексту Повереник.

Референце

Milenković, Dejan i Vojin Rakić. Slobodan pristup informacijama i javna uprava. Beograd: Komitet za ljudska prava, 2005.

„Povelja o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama”. Službeni list SCG br. 6 (2003).

„Ustav Republike Srbije”. Službeni glasnik RS br. 98 (2006). (na ćirilici)

Vodinelić, Vladimir i Saša Gajin. Slobodan pristup informacija – ustavno jemstvo i zakonske garancije. Beograd: Fond za otvoreno društvo, 2004.

„Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja”. Službeni glasnik RS br. 120 (2004), br. 54 (2007), br. 104 (2009), br. 36 (2010) i br. 105 (2021). (na ćirilici)

##submission.downloads##

Објављено

2024-07-22

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##