Ново доба заштите података о личности

Аутори

  • Татјана Брзуловић Станисављевић Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Београд

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2019.61.2.4

Кључне речи:

податак о личности, заштита података, Закон о заштити података о личности, Србија

Сажетак

Убрзани технолошки развој и глобализација доводе до појаве нових изазова у заштити података о личности. Интернет је преплављен мноштвом података и у сваком тренутку постоји латентна опасност од могућих злоупотреба путем појединих сајтова, социјалних мрежа, платформи. Треба пре свега истаћи да је право на заштиту података о личности у Србији зајемчено Уставом (што говори и о значају заштите овог права) и то Чл. 42, који одређује да се прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уређују законом. Забрањена је и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени, у складу са законом, осим за потребе вођења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвиђен законом. Као последица процеса придруживања Републике Србије Европској унији, хармонизације права и директне примене права ЕУ, али и потребе, тј. недостатака старог законског решења, Србија је крајем 2018. године донела нови Закон о заштити података о личности, с одложеним роком примене од девет месеци. У раду ћемо говорити о новом Закону о заштити података о личности, објаснићемо основне појмове (податак о личности, врсте података, руковалац, обрађивач, обрада података, заштита података, пренос података, повереник, лице за заштиту података о личности) и новине које нам ЗЗПЛ доноси.

Референце

Direktiva EU 2016/680 o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom podataka o kretanju, https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/HR/TXT/?qid=1569498370383&uri=CELEX:32016L0680.

Direktiva EU 95/46/EC o zaštiti podataka o ličnosti. eur-lex.europa.eu.

General Data Protection Regulation. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0679&rid=1.

„Ustav Republike Srbije”. Službeni glasnik RS br. 98 (2006). https://www.paragraf.rs/propisi/ustav_republike_srbije.html. (na ćirilici)

Vodič kroz ZZPL i GDPR, tumačenja novog pravnog okvira. https://www.sharefoundation.info/Documents/vodic_zzpl_gdpr_share_2019.pdf.

„Zakon o zaštiti podataka o ličnosti”. Službeni glasnik RS br. 87 (2018), dostupan на: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2018/2959-18.pdf. (na ćirilici)

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-12