Књижарско-издавачки рад Велимира Валожића и његових потомака

Аутори

  • Милица Тарабић Народна библиотека Ужице

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2020.62.1.9

Кључне речи:

књижара, књижар, издавач, Велимир Валожић, Душан Валожић, Милош Валожић, Драгутин Валожић

Сажетак

Овај текст посвећен је раду значајног српског издавача и књижара Велимира Валожића, његових синова Душана и Милоша и унука Драгутина. Валожићи су били истински љубитељи књиге и промотори правих културних вредности, оставивши велики траг у књижарској и издавачкој делатности. Велимир је покренуо издавачку делатност и обучио синове који су достојно наставили очев посао. Валожићи су водили књижару у Београду и Нишу, са великим успехом издавали и промовисали књигу и допремали је и до најудаљенијих крајева Србије. Поштено су обављали посао и били цењени међу својим народом, а и шире, послујући са многим европским метрополама. Век књижаре са свим Валожићима, Велимиром, синовима и унуком, трајао је 86 година.

Референце

Durković-Jakšić, Ljubomir. „Knjižara Miloša Popovića i Velimira Valožića“. Godišnjak Grada Beograda XXVI (1979), http://www.mgb.org.rs/images/godisnjaci/GodisnjakXXVI/093-121GGBXXVI1979.pdf (preuzeto 10. 3. 2020). (na ćirilici)

Izdavači i izdavaštvo u Srba: (1804–1918). Beograd: Art press: Centar za istraživanje digitalne kulture, 2016. (na ćirilici)

Srpsko knjižarstvo: zbornik radova iz istorije srpskog knjižarstva. Novi Sad: Matica srpska: Prometej, 1997. (na ćirilici)

Starčević, Velimir. Staro srpsko knjižarstvo. Beograd: Prosveta, 1997. (na ćirilici)

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-11