Седам година постојања и активности Дечјег одељења у Народној библиотеци „Ђура Јакшић" у Петовцу на Млави

Аутори

  • Ксенија В. Илић Народна библиотека „Ђура Јакшић", Петровац на Млави

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2019.61.2.8

Кључне речи:

деца, библиотека, читање, Народна библиотека „Ђура Јакшићˮ, дечје одељење

Сажетак

Тема овог рада је развој Дечјег одељења које је оформљено и издвојено као засебна целина са читаоницом за децу тек 2012. године, преласком у нови простор библиотеке. Формирањем Дечјег одељења у Народној библиотеци „Ђура Јакшићˮ постављају се нови приоритети, а то су првенствено активности на популаризацији књиге и читања код деце и континуирано планирање новина у раду са најмлађим читаоцима. У раду се излажу и резултати испитивања ставова ученика основне школе у Петровцу на Млави према библиотеци уопште. У раду смо се осврнули и на конкретне активности које библиотека спроводи у циљу популаризације књиге и читања код најмлађих. Циљ делатности сваке библиотекe било би перманентно образовање становништва, неговање националне препознатљивости, као и помоћ у укључивању у светске информативне токове, а да би се радило на остварењу ових циљева, потребно је благовремено започети рад на афирмацији књиге и читања, и то са најмлађим корисницима. Отуда истичемо важност и значај активности Дечјег одељења, јер: „Дете које чита постаће човек који мисли.ˮ

Референце

Luković Vasiljević, Saša. „Biblioteka je super mesto!ˮ. Bibliotekar god. 53, br. 1–2 (2011): 185–191. (na ćirilici)

Ljubičić, Svetlana. „Kakva treba da bude savremena dečja bibliotekaˮ. Javne biblioteke god. 1, br. 1 (2005): 47–53. (na ćirilici)

Mrdaković, Dragan. „Deca i bibliotekaˮ. Javne biblioteke god. 1, br. 1 (2005): 39–43. (na ćirilici)

Šekularac, Vladimir. „Dečja odeljenja javnih biblioteka Republike Srbije u 2004. godiniˮ. Javne biblioteke god. 1, br. 2 (2005): 231–240. (na ćirilici)

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-12