Заједно градимо најлепше место за одрастање

Дечјa библиотекa у Нишу: искуства у раду са невладиним организацијама

Аутори

  • Саша Луковић Васиљевић Народна библиотека „Стеван Сремац”, Ниш

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2019.61.2.6

Кључне речи:

рад са децом, радионица цртаног филма, дечја библиотека, сарадња, програми за децу, Читај ми, причај ми

Сажетак

Већина едукативних и креативних програма Одељења књиге за децу Народне библиотеке „Стеван Сремац” у Нишу у последње две деценије реализује се захваљујући сарадњи ове институције с невладиним сектором и појединцима-волонтерима огромног ентузијазма и љубави према деци. Из богате палете активности остварене на овакав начин у раду ће посебно бити представљене две, по којима је Дечје одељење ове Библиотеке постало препознатљиво: Радионица цртаног филма, намењена старијим (од десет година) основцима и средњошколцима, и програм за малишане не старије од пет година Читај ми, причај ми... Деценија сарадње нишке куће књига са Удружењем грађана АНИМА Ниш и Студиом за цртани филм `98, омогућила је да до сада неколико стотина малишана савлада основе анимације и направи свој први филм, а некима од њих је учешће у овој радионици било пресудно за избор будућег животног позива. Од непроцењивог је значаја да бебе и деца најмлађег узраста одрастају уз књигу и да им први доживљај и сусрет са библиотеком буде пријатан, радостан и инспиративан. Све то је основни циљ једног од најпопуларнијих програма нишке Библиотеке Читај ми, причај ми..., који jе организован уз помоћ чланица (преко хиљаду) Фејсбук групе Ћаскалиште за маме из Ниша. Ова активност је привукла велики број не само мама из Ћаскалишта већ и васпитачa и учитељa, па су дружења са најмлађима постала још занимљивија, необичнија и квалитетнија. Број чланова млађих од пет година се удвостручио и сваки од њих ће у живот понети ову своју библиотеку као сигурно и пријатно место одрастања.

Референце

IFLA/UNESCO Public Library Manifesto (Serbian translation). http://www.ifla.org/VII/s8/unesco/manif.htmIFLA UNESCO Public Library Manifesto (preuzeto 10. 1. 2019).

Luković Vasiljević, Saša. „Širom otvorenih vrata: sistem javnih biblioteka Hjustona”. Čitalište god. 15, br. 28 (2016): 43–50. (na ćirilici)

Matijević, Milica i Elizabeta Georgiev. Kultura čitanja: pravo deteta i obaveza bibliotekara. Lazarevac: Biblioteka „Dimitrije Tucović”, 2014. (na ćirilici)

Radionice-SCF98, www.scf98.rs (preuzeto 25. 7. 2019).

##submission.downloads##

Објављено

2022-03-12