Предметна класификација „историје” кроз примере из праксе Народне Библиотеке Србије

Аутори

  • Драган Милошевић Народна библиотека Србије

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2018.60.1.3

Кључне речи:

предметна класификација, стручна класификација, одредница, УДК, историјат, стварни каталог, усвојени термин, неусвојени термин

Сажетак

Овим радом покушаћемо да покажемо сву сложеност класификације на пољу историје. Одговарајућим примерима свакако је најбоље представити сложеност и разноликост могућности, али пре свега и потребу за решењима која могу да задовоље предметно одређивање, односно класификацију одређеног рада, књиге, научног дела. Сви примери у раду преузети су из праксе Народне библиотеке Србије. Историја као носилац или као саставни део предметне одреднице и УДК може на добар и сложен начин да опише и представи публикацију. У овом раду покушали смо да покажемо и могућност када није нужно у предметном делу експлицитно показати да је нешто „историја”, а да тим изостављањем ни на који начин класификатор неће „оштетити” једну пубилакцију. Коначно, показали смо примерима и како се предметно могу успостављати односи два броја из УДК таблица и тиме јасно и недвосмислено приказати садржину једне публикације.

Референце

Brković, Ljiljana. Predmetna klasi]kacija – Predmetni katalog. Beograd: Narodna biblioteka Srbije, 1997. (na ćirilici)

Janjetović, Ljuba. Izmena UDK tablica u grupi Istorija. Beograd: Narodna biblioteka Srbije, 2004. http://www.nb.rs/view_le.php?le_id=598 (preuzeto 25. 03. 2018). (na ćirilici)

Latinski citati – florilegium, adagfiorum, sententiorum, proverbiorum, gnomarum. Novi Sad: Matica srpska, 1984.

##submission.downloads##

Објављено

2022-06-22