Депозитна библиотека Aкадемијског савета ФНРЈ

Аутори

  • Бојан Ђорђевић Универзитет у Београду, Филолошки факултет, Катедра за библиотекарство и информатику

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2024.66.1.8

Кључне речи:

Академијски савет, академије наука, депозитна библиотека, библиографија, књижни фонд, набавка

Сажетак

У раду се говори о специјалној библиотеци Академијског савета (доцније Савета академија) Федеративне Народне Републике Југославије, њеном оснивању и структури, њеном књижном фонду, као и разлозима за њено брзо гашење.

Одмах по свршетку Другог светског рата, у Југославији се кренуло са покушајима стварања јединствених, централних југословенских институција. То је чињено и у области науке и културе. На састанку представника трију тадашњих југословенских академија (Српске академије наука, Југославенске академије знаности и умјетности и Словенске академије знаности ин уметности), у јануару 1948. године, формиран је Академијски савет Федеративне Народне Републике Југославије. Депозитна библиотека Академијског савета формирана је 1951. године, а језгро су чиниле књиге и периодичне публикације на страним језицима.

Академијски савет ФНРЈ формално је укинут 10. јануара 1960. године, али је одмах истога дана основан Савет академија наука и уметности ФНРЈ. На првој седници Савета академија наука и уметности, 30. јануара 1960. године, одлучено је да Депозитна библиотека буде угашена, а да књижни фонд преузму библиотеке трију југословенских академија, као и београдска Универзитетска библиотека и загребачка Национална и свеучилишна књижница.

Референце

Izvori:

Arhiv Jugoslavije. Fond Saveta akademija nauka i umetnosti (55).

Literatura:

Bondžić, Dragomir. „Saradnja naučnika Srbije i Hrvatske u okviru Jugoslavije 1945-1965”. U Jugoslavija – između ujedinjenja i razlaza: hrvatsko-srpski odnosi u kontekstu društvenog razvoja dve Jugoslavije 1918–1991, ur. Bojan Dimitrijević, Mario Jareb, 191–208. Beograd: Institut za savremenu istoriju; Zagreb: Hrvatski institut za povijest, 2018.

Đorđević, Bojan. „Ivo Andrić u Savetu akademija Federativne Narodne Republike Jugoslavije”. LIK IV, 6 (2018): 11–22. (na ćirilici)

Đorđević, Bojan. Arhivi govore: prilozi proučavanju srpsko-hrvatskih kulturnih veza u XX veku. Beograd: Institut za književnost i umetnost, 2020.

##submission.downloads##

Објављено

2024-07-22

##plugins.generic.recommendByAuthor.heading##