Без алата нема ни заната: стручно усавршавање библиотекара за примену дигиталних алата у раду са децом и младима

Аутори

  • Јасна Бркић Библиотека града Београда
  • Виолета Ђорђевић Библиотека града Београда

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2019.61.1.6

Кључне речи:

подстицање читања, дигитални алати, нове технологије, читалачке навике, стручно усавршавање библиотекара, акредитовани семинар, библиотеке за децу

Сажетак

У уводном делу рада приказане су предности и позитивни ефекти имплементације дигиталних технологија у раду са децом и младима у библиотеци, а у циљу развијања читалачких навика и креативности од најранијег узраста. Услед дигиталне револуције, библиотекарска професија стaвљена је пред нове изазове. Показало се неопходним систематско развијање позитивног односа библиотекара према новим технологијама, оснаживање информатичких компетенција, континуирано едуковање и охрабривање за коришћење дигиталних алата у раду са децом и младима. Међутим, анализе акредитованих програма за стално стручно усваршавање у библиотечко-информационој делатности, одобренe од стране Народне библиотеке Србије у периоду од 2014. године до 2017. године, показују да изостају програми усaвршавања усмерени на подстицање читања код деце уз помоћ примене нових технологија. У раду је, надаље, детаљно представљен семинар Библиотеке града Београда, реализован током 2018. године, „Алатке у руке: креирање и анимација прича уз помоћ ИКТ мајстор(иј)а” у којем је сажето знање и богато искуство управо на пољу примене нових технологија у раду са децом и младима при библиотекама. На крају се приказују сумирани и анализирани резултати евалуације семинара која је спроведена међу полазницима путем анонимног упитника. Заинтересованост великог броја библиотекара за семинар који се бави новим технологијама, те исказана жеља и спремност да савладају дигиталне алате како би их на иновативан начин користили у раду, указују на потребу организовања већег броја семинара који се баве уопште радом са децом, али и инкорпорацијом нових технологија у раду при дечјим библиотекама.

Референце

Anđelković, Nataša. Dete i računar u porodici i dečijem vrtiću. Beograd: Beoknjiga; Novi Sad: Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, 2008.

IFLA Sekcija za decu i mlade. Smernice za bibliotečke usluge za decu. https://www.nb.rs/view_Wle.php?Wle_id=1831 (preuzeto 22. 3. 2019). (na ćirilici)

Kuzmanović, Dobrinka, Vesna Zlatarović, Nataša Anđelković, Jelena Žunić-Cicvarić. Deca u digitalnom dobu: vodič za bezbedno i konstruktivno korišćenje digitalne tehnologije i interneta. Beograd: Užički centar za prava deteta, 2019. https://www.unicef.org/serbia/media/10366/Wle/Deca_u_digitalnom_dobu.pdf (preuzeto 19. 5. 2019). (na ćirilici)

Narodna biblioteka Srbije. Stalno stručno usavršavanje zaposlenih. Odluka o akreditaciji programa stalnog stručnog usavršavanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti. (preuzeto 25. 3. 2019). (na ćirilici)

Službeni glasnik RS br. 52 (2011). (na ćirilici)

Službeni glasnik RS br. 18 (2013). (na ćirilici)

Starčević, Nataša. „Efekti korišćenja medija u ranom uzrastu”. Digitalne medijske tehnologije i društveno-obrazovne promene 4. Novi Sad: Filozofski fakultet, Odsek za medijske studije, 2014.

UNICEF. Čitanje sa decom. https://www.unicef.org/serbia/sites/unicef.org.serbia/Wles/2018-07/Citanje-sa-decom.pdf (preuzeto 25. 3. 2019)

Veličković, Sonja. „Edukacija vaspitača za primenu IKT u vrtiću”. Sinteza, Međunarodna naučna konferencija Univerziteta Singidunum (2014). http://portal.sinteza.singidunum.ac.rs/Media/Wles/2014/375-378.pdf (preuzeto 28. 3. 2019)

##submission.downloads##

Објављено

2022-04-02