Периодика на буњевачком језику у Сомбору 1882-1944

Аутори

  • Владимир Јерковић Сомбор

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2018.60.2.9

Кључне речи:

периодика, буњевачки језик, Сомбор, Буњевци, књижевност, политика

Сажетак

Овај рад представља покушај сажетог систематичног приказа штампе на буњевачком језику која је или излазила у Сомбору или је одређени период, као што је то случај са листом Невен, Сомбор био место излажења. Рад представља варијанту објективног документовања, један покушај осврта, сачињен, како од сегмената садржаја сваког од приказаних листова, тако и сижеа, карактеристичних одредница, које се односе на пет листова који су важан сегмент буњевачке грађанске културне баштине. Једна специфична, недовољно актуелизована књижевна појава штампе на буњевачком језику овде јесте централна тема која омогућава непосредан увид и у изабране аутентичне пасусе новина које су историјско сведочанство активности буњевачког грађанског слоја у циљу очувања свог националног идентитета на територији Града Сомбора, или још шире, на подручју Бачке. У Сомбору је излазило пет листова у периоду 1882–1944: Буњевац: лист обће наобразбе и напридка, Невен: забавни и поучни мисечник, Војводина: политички лист Буњевачко-шокачке странке, Даница: независни информативни лист и Наше новине: политички, господарски и друштвени лист.

Референце

Bunjevac: list obće naobrazbe i napridka. Sombor: Ivan Batori, 1882.

Danica: nezavisni informativni list. Sombor: Stipan Dujmović, 1934.

Stevan Vasiljević. Znameniti Somborci. Novi Sad: Slavija, 1989. (na ćirilici)

Miloš Petrović i Vladimir Jerković, Alternativa-Povelja-Statut: normativni akti somborske lоkalne samouprave u periodu 1749–1918. Sombor: Gradska biblioteka Karlo Bijelicki u Somboru, 2016. (na ćirilici)

Miloš Petrović i Vladimir Jerković. Istorija Sombora – grad kroz vekove. Sombor: Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki”, 2018. (na ćirilici)

Nataša Plavšić i Gorana Koporan. 150 godina somborske periodike, katalog izložbe Sombor: Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki”, 2016. (na ćirilici)

Naše novine: politički, gospodarski i društveni list. Sombor: Grgo Vuković, 1943–1944.

Neven: zabavni i poučni misečnik. Sombor: Mijo Mandić, 1884–1887.

Vojvodina: politički list Bunjevačko-šokačke stranke. Sombor: Ernest Bošnja, 1927.

##submission.downloads##

Објављено

2022-06-22