Поклон библиотека академика Берислава М. Берића

Аутори

  • Соња Ивановић Библиотека Матице српске, Нови Сад
  • Милица Мирчић Библиотека, Медицински факултет Универзитета у Новом Саду

##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName##:

https://doi.org/10.18485/bibliotekar.2018.60.1.5

Кључне речи:

Берислав М. Берић, личне библиотеке, библиотеке целине, Библиотека Матице српске, историја медицине

Сажетак

У раду је представљена биографија и стручна библиотека из области медицине и акушерства Берислава М. Берића која је примљена као поклон у Библиотеку Матице српске 2006. године. Берислав М. Берић био је угледни новосадски лекар-специјалиста гинекологије и акушерства и универзитетски професор, аутор неколико уџбеника и монографија објављених на територији бивше Југославије. Бавио се питањем здравствене заштите жене, хумане репродукције и планирања породице а на ову тему је објавио и бројне научне радове. Поклон библиотека проф. Берића садржи велики број страних издања која ову колекцију чине изузетно вредном, јер неретко је реч о јединим примерцима ових публикација код нас. Она такође указују и на професионална интересовања власника збирке. Превасходно је реч о стручним публикацијама попут уџбеника, практикума, медицинских лексикона и речника, као и збoрника, саопштења и резимеа са стручних скупова одржаних у земљи и иностранству.

Референце

Додеровић, Радивој. „Библиотеке целине и легати у Библиотеци Матице српскеˮ. У [Легати и библиотеке целине]: Библионет 2016, уредници Татјана Брзуловић Станисављевић, Мирко Демић, 120–164. Београд: Заједница матичних библиотека Србије; Крагујевац: Народна библиотека „Вук Караџић”, 2016.

Матовић, Маријана. „Легати (библиотеке целине) и личне библиотеке у Чачку: српско задужбинарско наслеђеˮ. У Зборник радова Народног музеја, уредник Делфина Рајић, 275–332. Чачак: Народни музеј, 2005.

Мирчов, Светлана. „Библиотеке целине и библиотеке легатиˮ. Гласник Народне библиотеке Србије бр. 1 (2004): 11–16.

Попов, Душан, ур. Енциклопедија Новог Сада. Св. 3, Баб–Боа. Нови Сад: Новосадски клуб: Добра Вест, 1995.

Поповић, Драгиша Т. „Берислав М. Берић (1927–1994)ˮ. У Живот и дело српских научника, уредник Владан Д. Ђорђевић. Београд: САНУ, 2014.

Прелић, Велибор. „Легати и библиотеке целине у Народној Библиотеци Србијеˮ. Гласник Народне библиотеке Србије, (2012/2013): 157–164.

##submission.downloads##

Објављено

2022-06-22