Улога универзитетских библиотека у имплементацији и ширењу концепта грађанске науке - Дакић, Наташа; Тртовац, Александра; Јанковић, Драгана (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2023)
Грађанска наука заснована је на истраживањима која спроводе научници аматери. Концепт грађанске науке постоји већ неколико векова, али је установљен тек 90-их година 20. века. Јасном дефиницијом, формулисањем принципа грађанске науке, али и развојем интернета и технологија, омогућена је широка имплементација концепта међу различитим категоријама грађана. Библиотеке су места која окупљају грађане најразличитијих интересовања, па су самим тим погодно место за ширење концепта грађанске науке. Високошколске библиотеке заузимају вишу позицију у овом процесу – са једне стране омогућавају повезивање са научном заједницом и научним пројектима и истраживањима, а са друге едукацију библиотекара и грађана о концепту грађанске науке. У нашој средини, учешћем у пројекту CeOS_SE, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, ослоњена на искуства у домену отворене науке и сопствене пројекте грађанске науке, постаје кључно место за образовање библиотекара Западног Балкана и подршку у имплементацији активности и знања из домена грађанске науке.