Културна баштина као туристичка атракција – учешће Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” у пројекту ADRINETBOOK - Јанковић, Драгана; Дакић, Наташа; Тртовац, Александра (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2023)
Све нације граде материјалну и нематеријалну заоставштину која представља њихову културну баштину, а која је значајна јер је темељ њиховог идентитета, историје и културе. Објекти културне баштине привлаче туристе и мотивишу туристичке организације да улажу у развој туристичких тура из домена културе. Регионално повезивање и заједничко деловање у сфери заштите културне баштине остварује се и кроз европске пројекте који се тичу унапређења туристичке понуде једног региона. Пројекат „Adrion Cultural Heritage Collections Network – ADRINETBOOK” има циљ да презентује, промовише, заштити културну баштину у јадранско-јонском региону путем дигитализације библиотечких и музејских ресурса, конзервације културне баштине и осмишљавања посебних туристичких водича на нов и одржив начин. Туристички водичи у виду дигиталних итинирера развијају се на основу грађе која је у партнерским установама дигитализована и метаподатака о тим колекцијама, које су доступне и преко Европеане. Овај пројекат у коме је учествовала и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” представља светао пример за нов приступ туристичкој понуди јадранско-јонског региона и надамо се да ће пружити инспирацију за сличне иницијативе у будућности.