ZKD forum – platforma za edukaciju, osnaživanje i povezivanje knjižničara - Stropnik, Alka; Martinić, Lorena (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Zagrebačko knjižničarsko društvo (ZKD) djeluje gotovo 50 godina i trenutno ima više od 500 članova. Tijekom godina mijenjale su se aktivnosti Društva, a pri njihovu osmišljavanju dodatan izazov bio je povezivanje velikog broja članova koji rade u različitim vrstama knjižnica. U praksi se pokazalo da knjižničarima nedostaje mjesto na kojem bi mogli raspraviti probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, mjesto na kojem bi mogli pratiti trendove u struci kao i nadopunjavati svoja stručna znanja. Potreba za stalnim stručnim usavršavanjem jedan je od ciljeva ZKD-a, stoga je 2019. godine pokrenut program ZKD forum koji kroz neformalni oblik edukacije obrađuje teme iz područja informacijskih znanosti, ali i drugih struka primjerice, pedagogije, marketinga i sl. ZKD forum izvorno je osmislio i pokrenuo ZKD, a kontinuirano se u formi predavanja i/ili radionica 8 puta godišnje održava kroz kalendarsku godinu. ZKD forum je usmjeren cijeloj knjižničarskoj zajednici, besplatan je za sudionike, a od kad je u virtualnom obliku sve više su uključeni i članovi drugih regionalnih društava. Također, uspostavljena je i međunarodna suradnja sa susjednim državama. Važno je i istaknuti da ZKD forum organiziraju sami članovi Zagrebačkoga knjižničarskog društva. ZKD forum se prilagođavao i prošao je sve oblike, od fizičkog, virtualnog do hibridnog. Važnost ZKD foruma, njegovu prilagodljivost i dostupnost svim knjižničarima bez obzira jesu li članovi ZKD-a, ili ne, prepoznala je i Zaklada dr. Ljerke Markić-Čučuković te je ZKD dobio nagradu za 2019. godinu, u kategoriji u kojoj se nagrada dodjeljuje knjižnici, ustanovi, udruzi i pojedincu koji promiču knjižničarsku struku i knjižničarstvo općenito. Od 2019. do 2022. godine održano je 28 foruma, bilo je 140 predavača/sudionika panela i 1.700 sudionika. Kroz ZKD forum knjižničari su više međusobno povezali, podijelili i prenijeli znanje, vještine i iskustvo te time unaprijedili poslovanje u svojim matičnim knjižnicama, a ZKD forum je ostavio značajan trag u knjižničarstvu Hrvatske.