Друштвено читање као савремена комуникативна пракса - Вученовић, Тамара (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Као полазна основа за истраживање у раду узети су и укратко приказани нови концепти Читање 2.0 и Усамљени читалац који ће нам помоћи у разумевању промена које технологије данас доносе процесу читања и бољем разумевању концепта друштвеног читања у савременом медијском окружењу. Наведене су дефиниције појма друштвено читање (енгл. social reading), указано је на значење у коме се појам користи у раду, као и на комуникацијски аспект, као врло значајан за разумевање дигиталног контекста у коме се одвијају различите активности у вези са читањем и књигама. Такође, представљене су одабране платформе и алатке које омогућавају укључивање технологија у процесе читања, дељења, препоручивања и анализирања књига, а указано је и на новије трендове у овој области. У завршном делу рада врло кратко се указује на будућа кретања и истраживања друштвеног читања.