Самовредновање рада школског библиотекара као изазов и подстицај - Радовановић Пејовић , Мирјана; Дуковић, Ана (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Циљ овог рада је да допринесе унапређивању рада школских библиотекара и истакне потребу да библиотекари кроз објективно и систематично праћење процењују свој рад како би преузимањем нових професионалних иницијатива трајно побољшали квалитет свог пословања и на тај начин повећали ефикасност укупног васпитно-образовног процеса у школи. Кроз процес самовредновања библиотекар добија конкретна сведочанства која илуструју његове слабости и недостатке, али истовремено истичу квалитет и добре обрасце постављених циљева рада. Тежећи да усвоји поступке за стваралачко процењивање, библиотекар има прилику да даје максимум према својим могућностима. На тај начин, кроз примену самовредновања, он процењује и развија се, прихвата нове професионалне приступе и начела и изналази нове могућности за деловање постављајући себи нове домете. Процес индивидуалног самовредновања пружа могућност школском библиотекару да сагледа конкретне потребе и створи специфичне услове у библиотеци, где ће моћи успешније да делује и професионално унапређује потребне вештине. Истицањем најбоље остварених активности школски библиотекар се самоактуелизује, а приказујући и издвајајући оне активности које најбоље илуструју развој и напредовање, може да подстакне креативне процесе и сарадњу са колегама, како у школи међу наставницима, тако и међу библиотекарима.