Квалитет услуга у библиотекама факултета на Универзитету у Нишу - Манчев, Мирјана (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Развијање мера за унапређење квалитета услуга у библиотекама основни je предуслов за сатисфакцију потреба њихових корисника, односно сатисфакцију потреба наставног особља и студената. У раду се анализира квалитет услуга у библиотекама на факултетима Универзитета у Нишу. Посебна пажња посвећена је настанку и развоју библиотека на факултетима Универзитета у Нишу, као и анализи врста услуга које се пружају корисницима. У циљу анализе квалитета библиотечких услуга спроведен је упитник на 12 факултета Универзитета у Нишу од априла до јула 2014. године. Добијени резултати истраживања могу бити значајни за пружаоце библиотечких услуга, јер могу да допринесу повећању сатисфакције потреба корисника.