Публиковање у отвореном приступу и појава предаторских часописа и издавача - Перић, Катарина; Тимотијевић, Татјана; Димитријевић , Жељко (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Развој електронског издаваштва прати развој отвореног приступа. Отворени приступ (енг. Open Access) часописа у електронском издању омогућава корисницима да на било ком месту и у било које време могу приступити и читати научне радове. Наравно, аутори и издавачи се на неки начин морају осигурати од неовлашћеног преузимања и копирања радова. Публиковање у отвореном приступу поред мноштва предности носи са собом и одређене покушаје злоупотребе. Оне се испољавају стварањем лажних, тзв. предаторских издавача часописа. Циљ овог рада је да прикаже на које све начине предаторски издавачи делају и које се мере морају предузети како би се аутори заштитили. Иако појам предаторских издавача није нов, њихов пораст у последње време указује да је ово и те како важан проблем којим се треба бавити и радити на проналажењу решења. Истраживачи данас морају бити изузетно опрезни приликом слања својих радова, јер једном послати рад у предаторски часопис бива, како се то популарно назива, „сахрањен“ и такав рад је немогуће повратити.