Open Access: an Evaluation of its Impact, Obstacles, and Advancements - Miles, Rachel (Библиотекар: часопис за теорију и праксу библиотекарства, 2022)
Доступност резултата истраживања императив је данашњег жилавог дигиталног доба, међутим често је отежана због плаћања надокнаде издавачу. Идеја отвореног приступа врло је једноставна: свима треба да буде омогућено да приступају, користе или надограђују сва истраживања. Овај рад фокусираће се на три кључна подручја отвореног приступа: његов утицај на научну комуникацију и јавност, препреке које треба да се превазиђу, као и његова унапређења. Утицај деловања отвореног приступа тешко је квантификовати, али све већи број студија о отвореном приступу приказују углавном изразито позитивне резултате. Културне норме унутар академске заједнице, као што је ослањање на импакт фактор часописа за процену квалитета појединих истраживачких радова ометају напредак отвореног приступа. С друге стране, држава и саме институције подржавају покрет за отворени приступ захтевајући да се научни радови депонују у институционалним или тематским репозиторијумима одмах након објављивања. Као информациони стручњаци, библиотекари имају одговорност као практичари, аутори и уредници да подрже отворени приступ и охрабре друге у академској заједници да учине исто.